فهرست مطالب

نشریه مطالعات راهبردی در صنعت نفت و انرژی
سال سیزدهم شماره 49 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/24
  • تعداد عناوین: 13
|
  • رقیه نوری، نوید نظافتی*، محمدرضا معتدل صفحات 1-19

    هدف از پژوهش حاضر ارایه مدلی برای طراحی داشبوردهای مدیریت بوده است. در این پژوهش از روش تحقیق آمیخته اکتشافی استفاده شده است. جامعه آماری در بخش کیفی پژوهش شامل 40 مقاله از 452 مقاله مربوط به بازه زمانی 2005 تا 2020 بوده است و از روش فراترکیب، برای ارایه مدلی با رویکرد QFD و برای طراحی داشبوردهای مدیریتی استفاده شده است. در بخشی کمی پژوهش نیز ابتدا به منظور اعتبارسنجی مدل کیفی، از تکنیک دلفی فازی استفاده گردید که جامعه آماری در این مرحله، 18 نفر از مدیران و خبرگان حوزه مدیریت و 12 تن از خبرگان حوزه فناوری اطلاعات بوده است. بعد از نهایی سازی مدل مربوطه مشتمل بر 4 بعد، 12 مولفه و 111 شاخص، از تکنیک QFD و SAW فازی، استفاده نمودیم و خانه کیفیت داشبورد، در شرکت ملی نفت ایجاد گردید. در این بخش، جامعه آماری تحقیق شامل 14 نفر از مدیران عالی و میانی شرکت و 10 نفر از متخصصان فناوری اطلاعات بودند

    کلیدواژگان: داشبوردهای مدیریتی، شرکت ملی نفت ایران، فراترکیب، QFD، فازی
  • آزاده عسکری*، محمد مهدی نظرپور، سعید توکلی، فروغ خداکریمی صفحات 21-45

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تطبیقی شخصیت و رضایت شغلی بر اساس لنگرگاه های شغلی انجام شد و 505 نفر از سرپرستان، روسا و مدیران مناطق ده گانه و ستاد شرکت انتقال گاز ایران با استفاده از روش نمونه گیری غیرتصادفی و در دسترس، انتخاب و به پرسش نامه های شخصیتی پنج عاملی نیو، شاخص توصیفی شغل و لنگرگاه شغلی پاسخ دادند. یافته ها نشان داد بین مدیران با لنگرگاه شغلی غالب استقلال در مقایسه با لنگرگاه غالب شغلی تنوع، از نظر ویژگی شخصیتی وظیفه شناسی تفاوت معناداری وجود دارد و همینطور بین مدیران با لنگرگاه شغلی غالب استقلال در قیاس با لنگرگاه های خدمت، تنوع و مدیریت، از لحاظ رضایت شغلی تفاوت معنا داری وجود دارد. این یافته ها، اهمیت شناسایی لنگرگاه های شغلی را نشان می دهند و می توان دریافت برای نیل به رضایت شغلی و تناسب بیشتر شخصیت افراد با سازمان، باید نقش عوامل مهمی همچون لنگرگاه های شغلی را مورد دقت و توجه قرار داد.

    کلیدواژگان: رضایت شغلی، لنگرگاه شغلی، شخصیت، مدیران، شرکت انتقال گاز ایران
  • حسین محمدقاسمی*، سامره شجاعی، محمدباقر گرجی صفحات 47-68

     پژوهش حاضر باهدف شناسایی و سطح بندی مولفه های شایستگی مدیران منابع انسانی مبتنی بر معنویت در محیط کار، بر اساس مدل سازی ساختاری تفسیری صورت گرفته است. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از تکنیک مدل سازی ساختاری تفسیری برای سطح بندی عوامل و دسته بندی آن ها استفاده شده است. مشارکت کنندگان این پژوهش در بخش کیفی 10 نفر از خبرگان دانشگاهی و مدیران منابع انسانی شرکت گاز و در بخش کمی نیز 200 نفر از کارکنان شرکت گاز بودند که پس از شناسایی مولفه ها پرسشنامه ها تدوین و به منظورتعیین روایی و پایایی در میان نمونه آماری توزیع شد این پرسشنامه از نوع توصیفی اکتشافی و کیفی کمی بوده است که طبق نتایج پژوهش 44 مولفه شناسایی شده در هفت عامل قرار گرفتند که 21 مولفه مربوط به شایستگی مدیران منابع انسانی و 23 مولفه مربوط به معنویت در محیط کار بودند؛ و شاخص پرسشنامه تحت تاثیر هفت عامل زیربنایی قرار گرفت که این عامل ها بیش از 73 درصد از تغییرپذیری (واریانس) متغیرها را توضیح می دهند.

    کلیدواژگان: شایستگی مدیران منابع انسانی، مولفه های شایستگی، معنویت در محیط کار، مدل سازی ساختار تفسیری
  • زهره جبرئیلی*، غلامرضا شمس مورکانی، اباصلت خراسانی، مجتبی رجب بیگی صفحات 69-90

    امروزه سازمان ها دریافته اند که آموزش بدون انتقال آن به محیط کار، اتلاف وقت و منابع است. با توجه به اهمیت انتقال آموزش برای کسب وکار و نیز نرخ بالای شکست در انتقال این دانش، نیاز به ایجاد راه های بهتر در مورد بهبود انتقال آموزش وجود دارد. هدف از پژوهش حاضر، بررسی وضعیت انتقال آموزش مدیران پروژه صنعت نفت بر اساس مدل هالتون می باشد. روش این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ نحوه گردآوری اطلاعات، از نوع کمی می باشد. جامعه آماری پژوهش  شامل 60 نفر از کلیه مدیران پروژه شرکت ملی نفت بودند  که تعداد 52 نفر از آن ها به روش تصادفی ساده به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها، از پرسشنامه با پایایی 78/0 که روایی آن توسط خبرگان تایید شد، استفاده گردید. داده ها پس از جمع آوری با استفاده از نرم افزار spss تجزیه وتحلیل شدند که در آن از آزمون t تک نمونه ای استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان داد که انتقال آموزش ازلحاظ مولفه های عوامل ثانویه، توانایی و انگیزشی مدیران پروژه صنعت نفت در وضعیت مطلوبی قرار دارند اما عوامل محیطی در وضعیت نامطلوب قرار دارند.

    کلیدواژگان: آموزش، انتقال آموزش، مدل هالتون، مدیران پروژه صنعت نفت
  • مولود امیری*، قنبر امیرنژاد، فواد مکوندی صفحات 91-111

    مدیریت منابع انسانی چابک بر افراد، گروه ها و سازمان تاثیرگذار است. هدف پژوهش حاضر طراحی الگوی ساختاری مدیریت منابع انسانی چابک در ستاد وزارت نفت با روش آمیخته است. جامعه آماری پژوهش شامل مدیران و کارشناسان مدیریت منابع انسانی می باشد. داده ها از روش مصاحبه نیمه ساختاریافته در بخش کیفی و پرسشنامه محقق ساخته در بخش کمی جمع آوری شد. روایی پرسشنامه و روایی سازه  و پایایی با استفاده از آلفای کرونباخ محاسبه و تایید گردید. مدل بر اساس تحلیل تم در چارچوب نظریه داده بنیاد در پنج بعد با 226 شاخص، 50 مقوله فرعی و 20 مقوله اصلی طراحی و در قالب مدل معادلات ساختاری با روش حداقل مربعات جزیی در نرم افزار  PLSمورد آزمون قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان داد، عوامل علی بر چابکی مدیریت منابع انسانی؛ همچنین عوامل زمینه ای، مداخله گر و مقوله محوری بر راهبردها اثر گذار است، و راهبردها نیز بر پیامدها تاثیرگذار هستند.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، رویکرد چابکی، مدل سازی معادلات ساختاری
  • فرج الله رحیمی*، منا اعرابی عمور اعرابی عمور، سارا محمدی صفحات 113-133

    هدف این پژوهش تبیین روابط چندسطحی پیشایندهای اشتیاق شغلی بود. روش پژوهش حاضر توصیفی همبستگی بود. با توجه به چندسطحی بودن این پژوهش، جامعه آماری آن در دو سطح سازمان و فرد مورد بررسی قرار گرفت؛ در سطح سازمان، تعداد بیست شرکت پتروشیمی مستقر در منطقه ویژه اقتصادی ماهشهر با روش سرشماری انتخاب شدند و در سطح فردی نیز جامعه آماری پژوهش 17000 نفر از کارکنان شرکت های مذکور بودند که تعداد 384 نفر به عنوان نمونه انتخاب گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSS 24 و SMART PLS 3 و HLM استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که در سطح فردی سرمایه روان شناختی بر سلامت روان شناختی و اشتیاق شغلی تاثیر مثبت و معناداری داشت. همچنین سلامت روان شناختی بر اشتیاق شغلی تاثیر مثبت و معناداری را نشان داد. به علاوه، نقش متغیر میانجی سلامت روان شناختی در رابطه بین سرمایه روان شناختی و اشتیاق شغلی تایید گردید. همچنین، نتایج تحلیل در سطح سازمانی نشان داد مدیریت منابع انسانی تعهد محور بر سرمایه روان شناختی و اشتیاق شغلی تاثیر مثبت و معناداری داشت، اما تاثیر مدیریت منابع انسانی تعهد محور بر سلامت روان شناختی در جامعه ی مورد بررسی تایید نگردید.

    کلیدواژگان: اشتیاق شغلی، سلامت روان شناختی، سرمایه روان شناختی، مدیریت منابع انسانی تعهدمحور، تحلیل چندسطحی
  • ابراهیم نظری*، یونس وکیل الرعایا، علی جهان صفحات 135-154

    هدف اصلی پژوهش حاضر طراحی مدل استعدادیابی و پرورش مدیران در شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران بوده است. این مطالعه بر اساس دو رویکرد کمی و کیفی انجام شده است. این پژوهش ازنظر ماهیت اکتشافی و از لحاظ هدف از نوع تحقیقات توسعه ای کاربردیو از لحاظ روش گردآوری داده ها توصیفی پیمایشی  می باشد. روش نمونه گیری در بخش کیفی، روش هدفمند و در بخش کمی روش تصادفی ساده بوده است. نتایج پژوهش حاصل از روش دلفی، در مجموع سه بعد و نه مولفه برای استعدادیابی و پرورش مدیران مطرح کرد و نتایج پژوهش حاصل از بخش کمی نشان داد که شناسایی و اکتساب استعداد(مولفه شغلی، مولفه سازمانی و مولفه فردی)، توسعه و استفاده از استعداد (مدیریت مسیر شغلی، ارتباطات تعاملی و پرورش کارکنان) و درنهایت حفظ استعداد (مولفه مدیریتی و رهبری، مولفه فرهنگی و سازمانی و  مولفه انگیزشی) بر استعدادیابی و پرورش مدیران تاثیر دارند.

    کلیدواژگان: استعدادیابی، مدیریت استعداد، پرورش مدیران
  • سید رسول آقاداود*، فرهاد فرهادی، سید امین صیدایی گل سفیدی، عنایت الله اکبری منجرموئی، یاسر بامیری صفحات 155-174

    هدف از پژوهش حاضر شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر موفقیت مدیریت استراتژیک منابع انسانی در شرکت های پخش فرآورده های نفتی اصفهان  بوده است. این پژوهش از نوع توسعه ای کاربردی و ازنظر زمان مقطعی بوده است که به صورت آمیخته انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش شامل مدیران سه شرکت تولیدی نفت اصفهان بود که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند 10 نفر خبره انتخاب شدند. در بخش کیفی پژوهش برای شناسایی عوامل از تحلیل تم و برای اولویت بندی عوامل  از روش دیمتل به استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که عوامل موثر بر مدیریت استراتژیک منابع انسانی شامل شش تم کلی از جمله: توسعه کیفی منابع انسانی، تیم اجرای برنامه استراتژیک، راهبردها و استراتژی های سازمان، آگاهی مدیران، مشارکت کارکنان و به کارگیری فناوری نوین در منابع انسانی می باشد. با استفاده از روش دیمتل مشخص گردید آگاهی مدیران تاثیرگذارترین عامل بر سایر عوامل و راهبردها و استراتژی های سازمان تاثیرپذیرترین عامل از عوامل دیگر می باشد. درنهایت سه شرکت پخش فرآورده های نفتی اصفهان با تکنیک کوالی فلکس رتبه بندی شدند.

    کلیدواژگان: مدیریت، منابع انسانی، مدیریت استراتژیک منابع انسانی، صنعت نفت
  • مجتبی طبری*، علیرضا فردی آذر، سلیمان ایران زاده صفحات 175-192

    هدف از این پژوهش، بررسی ادبیات مربوط به مدل ارزش های سازمانی با تاکید بر مدیریت استعداد است.  این پژوهش در شرکت «ملی گاز ایران» انجام شده است. برای استخراج مولفه های اولیه از دو روش مطالعه کتابخانه ای گسترده و فن دلفی که با استفاده از 15 نفر از خبرگان دانشگاهی و شرکتی انجام شده است. انتخاب خبرگان به روش نمونه گیری قضاوتی هدفمند انجام پذیرفته است. درنهایت 45 مولفه در 6 بعدشامل: ارزش های فردی، اخلاق حرفه ای، سازمانی، گروهی، معنوی، روانی و اجتماعی دسته بندی شد. ضریب هماهنگی کندال، 804/0 به‏دست آمد که نشان دهنده اتفاق نظر قوی بین پنل خبرگان است. این پژوهش نشان داد؛ توجه به ارزش استعدادها و نهادینه سازی ارزش های مهم ازنظر آن ها همچون وجود کار چالشی، یادگیری مستمر، حفظ عزت نفس، دادن استقلال و آزادی به آنان و... بایستی جزء اولویت های شرکت ملی گاز ایران قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مدیریت ارزش، مدیریت استعداد، ارزش فردی، ارزش سازمانی، شرکت ملی گاز ایران
  • اعظم بیگدلی، پروانه گلرد*، سید احمد حسینی گل افشانی، قنبر عباس پور اسفدن صفحات 193-215

    پژوهش حاضر باهدف طراحی مدلی برای توانمندسازی مدیران در صنعت بانکداری مبتنی بر مطالعه ی آمیخته و با رویکرد توصیفی اکتشافی صورت گرفته است. جامعه آماری پژوهش شامل خبرگان دانشگاهی و همچنین مدیران ارشد بانک مرکزی بوده است. نمونه آماری تا مرحله اشباع نظری داده ها شامل 15 نفرکه به روش هدفمند قضاوتی انتخاب شده اند . ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش شامل مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسشنامه خبره مبنا است. برای تجزیه وتحلیل داده ها در بخش کیفی از روش تحلیل مضمون و در بخش کمی به روش مدل سازی نرم ساختاری تفسیری (ISM) انجام شده است. نتایج تحلیل مضمون منتج به شناسایی مضامین و مقوله های مرتبط با توانمندسازی مدیران در صنعت بانکداری گردید. همچنین در بخش دوم، مبتنی بر مضامین و مقوله های شناسایی شده و با استفاده از روش مدل سازی نرم ساختاری تفسیری، مدل توانمندسازی مدیران در صنعت بانکداری طراحی گردید که در پنج سطح ارایه شده است.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، توان سازها، توانمندسازی مدیران، پیامدهای رفتاری، صنعت بانکداری
  • اعظم عظیمی فر*، علیرضا رزقی رستمی، مسعود حقیقی صفحات 217-237

    امروزه چابک سازی نوآوری و سازمان های چابک نوآور در دستور کار بسیاری از مدیران ارشد سازمان ها قرار گرفته است، اما به عوامل موثر بر چابک سازی نوآوری در بسیاری از سازمان های آموزشی از جمله سازمان آموزش و پرورش در ایران کمتر پرداخته شده است. هدف این مقاله پاسخ گویی به این نیاز مبرم است. بدین منظور مقاله حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر چابک سازی نوآوری در سازمان ‏های آموزشی و ارایه مدل ساختاری تفسیری ارایه شده است. بر این اساس نمونه گیری در جامعه آماری سازمان آموزش و پرورش به صورت هدفمند انجام شده و نحوه گزینش نمونه در تکنیک نمونه گیری هدفمند از نوع گلوله برفی/شبکه ای می باشد. نتایج شناسایی مفاهیم نشان داد که مدل چابک سازی نوآوری در سازمان آموزش و پرورش دارای 79 مفهوم است. همچنین نتایج شناسایی مضمون های فرعی نشان می دهد که این مدل دارای هشت مضمون فرعی می باشد که در قالب سه مضمون اصلی دسته بندی شده اند. یکی از مضمون های اصلی قابلیت ها بود. این مضمون اصلی شامل دو مضمون فرعی مشخصات فردی و عوامل فرهنگی بود. مضمون بعدی عوامل زمینه ساز بود. این مضمون اصلی شامل دو مضمون فرعی منابع انسانی و عوامل محیطی بود. مضمون سوم عوامل تسهیل کننده بود. این مضمون اصلی شامل چهار مضمون فرعی عوامل ساختاری، عوامل راهبردی، عوامل سازمانی و عوامل مدیریتی بود.

    کلیدواژگان: چابک سازی نوآوری، سازمان های آموزشی، مدل سازی ساختاری تفسیر
  • محسن فرهادی نژاد*، محمد قیصری صفحات 239-262

    هدف اصلی این پژوهش، بررسی تاثیر رهبری مخرب بر سلامت روانی کارکنان با نقش میانجی احساس استقلال و خود کارآمدی  می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل 370 نفر از کارکنان شاغل دریکی از پالایشگاه های مجتمع گاز پارس جنوبی بود که با استفاده از جامعه محدود 171 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. داده های گردآوری شده با روش مدل سازی معادلات ساختاری و با رویکرد حداقل مربعات جزیی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان می دهد که رهبری مخرب بر سلامت روانی کارکنان، احساس استقلال و خود کارآمدی، تاثیر منفی و معناداری دارد. احساس استقلال و خود کارآمدی بر سلامت روانی کارکنان تاثیر مثبت و معناداری دارد. و همچنین احساس استقلال و خود کارآمدی کارکنان، تاثیر رهبری مخرب بر سلامت روانی را میانجی گری می کند.

    کلیدواژگان: رهبری مخرب، سلامت روانی کارکنان، احساس استقلال، خود کارآمدی، مجتمع گاز پارس جنوبی
  • مصطفی مشیری تبریزی*، حسین صفرزاده، قاسمعلی بازآیی صفحات 263-282

    پژوهش فعلی با هدف شناسایی نقش منابع انسانی در استقرار موفق هوش تجاری در صنعت نفت ایران با استفاده از روش کیفی انجام گردیده است. روش جمع آوری داده ها بررسی متون و مصاحبه نیمه ساختار یافته بود. شاخص های مطرح شده از مدل های استقرار هوش تجاری و ادبیات برگرفته شد. روش نمونه گیری، هدفمند و شامل مصاحبه با 10 نفر از مدیران و کارشناسان ارشد ادارات فناوری اطلاعات و ارتباطات شرکت های تابعه وزارت نفت بود. متون و مصاحبه ها توسط نرم افزار MAXQDA با روش استقرایی کدگذاری گردید. تحلیل یافته ها مشتمل بر 10 دسته مربوط به منابع داخلی سازمان و ادراک از نوآوری و استقرار موفق هوش تجاری، براساس کدهای مشترک بین ادبیات تحقیق و نظر متخصصان دسته بندی و ارایه شد. با استفاده از آزمون فریدمن مشخص گردید مهمترین عامل در پذیرش هوش تجاری در صنعت نفت، نقش کارکنان و منابع انسانی است.

    کلیدواژگان: هوش تجاری، منابع داخلی سازمان، منابع انسانی، فرایند انتشار نوآوری، صنعت نفت ایران
|
  • Roghyeh Nouri, Navid Nezafati*, Mohammadreza Motadel Pages 1-19

    The purpose of this study was to provide a model for designing management dashboards. For this purpose, the exploratory mixed research method has been used. The statistical population of the qualitative section included 40 articles out of 452 articles related to the period 2005 to 2020, and the Meta-Synthetizing method was used to present a model with a QFD approach for designing management dashboards. In order to validate the qualitative model, the fuzzy Delphi technique was used. The statistical population at this stage was 18managers and experts in the field of management and 12 experts in the field of IT. The model consisting of 4 dimensions, 12components and 111 indicators. We used the QFD and SAW fuzzy technique, and the dashboard quality house was created in the NIOC. In this section, the statistical population of the research was 14 managers of the company and 10 IT specialists.

    Keywords: Management Dashboards, NIOC, Meta-Synthetizing, QFD, Fuzzy
  • Azadeh Askari Askari*, Mohammadmahdi Nazarpour, Saeid Tavakoli Tavakoli, Fourogh Khodakarimi Khodakarimi Pages 21-45

    The aim of this comparative study was to conduct a study of personality and job satisfaction based on Career anchors and 505 people of supervisors and managers of 10 regions and the headquarters of the Iranian Gas Transmission Company were selected using non-random and available sampling method and answered the NEO, JDI and career anchor. The results showed that there was a significant difference between managers with the dominant career anchor of independence in comparison with the diversity in terms of conscientious personality traits. In addition, there was a significant difference between managers, in terms of job satisfaction between managers with the dominant job anchorage of independence in comparison with the anchors of service, diversity and management. These findings showed the importance of career anchor in organizations Therefore, in order to achieve job satisfaction and greater fit of individuals with the organization, the role of career anchors should be carefully considered.

    Keywords: Job Satisfaction, Career Anchor, Personality, managers, Iranian Gas Transmission Company
  • Hossein Mohammad Ghasemi*, Samerh Shojaee, Mohammad Bager Gorji Pages 47-68

    The aim of this study was to identify and level the competency components of human resource managers based on spirituality in the workplace based on interpretive structural modeling. In order to analyze the data, interpretive structural modeling technique was used to level the factors and classify them. Participants in this study were 10 academic experts and human resources managers of the gas company in the qualitative section and 200 employees of the gas company in the quantitative section. After identifying the components, questionnaires were developed and distributed among statistical samples to determine validity and reliability.This questionnaire is of descriptive-exploratory and qualitative-quantitative type. According to the research results, 44 identified components were divided into seven factors. 21 components were related to the competence of human resource managers and 23 components were related to spirituality in the workplace. And the questionnaire index was affected by seven underlying factors, which explain more than 73% of the variability (variance) of variables.

    Keywords: competency of human resource managers, competency components, spirituality in the workplace, modeling of self-structure
  • Zohreh Jebraeily*, Gholamreza Shamsmorkani, Abasalt Khorasani, Mojtaba Rajabbaigy Pages 69-90

    Today, organizations comprehend that training without transfer it to the workplace is a waste of time and resources. Based on importance transfer of training in business and considering high rate of transfer failure, create more fluencies ways in order to convenient training transfer is required. The aim of this research is investigating status of project managers transfer training in oil industry based on Halton model. The research method is applied while obtaining information will be done through quantity aspect. The statistical population of the study consist of all project managers in oil industry with 60 people which 52 of them were selected by simple random sampling. For collecting the data, the questioners with 0/78 permanence has been used. collected data has been analyzed by spss software, which include of one sample test. The final result of this research has shown project managers are desired situation of second factor, ability and motivationally, but they are not in an optimum situation from environmental condition.

    Keywords: Training, Transfer of training, Halton model, oil industry, project managers
  • Molood Amiri*, Ghanbar Amirnezhad, Foad Makvandi Pages 91-111

    Agile human resource management affects individuals, groups and organizations. The purpose of this study is to design a structural model of agile human resource management in the headquarters of the Ministry of Oil with a mixed method. The statistical population is managers and human resource management experts. Data were collected through semi-structured interviews in the qualitative section and a researcher-made questionnaire in the quantitative section. Questionnaire validity and construct validity, and reliability were calculated and confirmed using Cronbachchr('39')s alpha. The model was designed based on theme analysis in the framework of grounded theory in 5 dimensions with 226 indicators, 50 sub-categories and 20 main categories and was tested as a structural equation model with partial least squares method in PLS software. Findings showed that causal factors affect human resource management agility; Also, underlying, intervening, and pivotal factors influence strategies, and strategies influence outcomes.

    Keywords: human resource management, Agility Approach, Structural Equation Model
  • Farajallah Rahimi*, Mona Aarabi Amour, Sara Mohammadi Pages 113-133

    The purpose of this study was to explain the multilevel relationships of job motivation antecedents. The method of the present study was descriptive-correlation. Due to the multilevel nature of this research, its statistical population was examined at both organizational and individual levels. At the organizational level, twenty petrochemical companies located in Mahshahr Special Economic Zone were selected by census method, and at the individual level, the statistical population of the study was 17,000 employees of the mentioned companies, of which 384 were selected as a sample. SPSS  24, SMART PLS 3 and HLM software were used for data analysis. The results showed that at the individual level, psychological capital had a positive and significant effect on psychological health and job motivation. In addition, psychological health showed a positive and significant effect on job motivation. In addition, the mediating role of psychological health in the relationship between psychological capital and job motivation was confirmed. Moreover, the results of analysis at the organizational level showed that commitment-based human resource management had a positive and significant effect on psychological capital and job motivation, but the effect of commitment-based human resource management on psychological health in the study population was not confirmed.

    Keywords: Work Engagement, psychological well-being, psychological capital, high-commitment HRM, Multilevel analysis
  • Ebrahim Nazari*, Younos Vakil Alroaia, Ali Jahan Pages 135-154

    The main purpose of this study is to design a model for talent identification and training of managers in the National Iranian Petroleum Products Distribution Company. This study was conducted based on two approaches, quantitative and qualitative.The results of the Delphi method show that proposed a total of 3 dimensions and 9 components for talent identification and training of managers in the public sector and  the results of research from the quantitative sector show that the identification and acquisition of talent (job component, organizational component and individual component) has an effect on talent identification and development of managers in the public sector. Also, the development and use of talent (career path management, interactive communication and staff training) has an impact on talent identification and training of managers. Finally, talent retention (managerial and leadership component, cultural and organizational component and motivational component) has an impact on talent identification and managerial training.

    Keywords: talent identification, Talent Management, training of managers
  • Sayed Rasool Aghadavood*, Farhad Farhadi, Sayed Amin Seydaei Gelsefidi, Anayat Allah Akbari Monjermouyi, Yaser Bamiri Pages 155-174

    The purpose of this study is to identify and prioritize the factors affecting the success of strategic human resource management in the Isfahan Petroleum Products Distribution Companies. The present study is an applied development in terms of cross-sectional time and was conducted in a mixed manner. The statistical population of the study was the managers of three oil companies in the city of Isfahan, which was determined from among 10 managers using targeted sampling method. In the qualitative part, the theme analysis was used to codify and identify the factors of theme analysis and to quantify the factors in the quantitative part. The results showed that the factors affecting the strategic management of human resources include 6 general themes of quality development of human resources, strategic plan implementation team, strategies and strategies of the organization, managerschr('39') awareness, employee participation, and application of new technology in human resources. Using DEMATEL method, it was found that managerschr('39') knowledge is the most influential factor on other factors and strategies and strategies of the organization is the most influential factor among other factors. Finally, three oil companies in Isfahan were ranked with the QUALIFLEX technique.

    Keywords: Management, Human Resources, Strategic Human Resource Management, Oil Industry
  • Mojtaba Tabari*, Alireza Fardi Azar, Soleiman Iranzadeh Pages 175-192

    The purpose of this study is to review the literature related to the organizational values ​​model with emphasis on talent management, and the study of this research is the "National Iranian Gas Company". To extract the basic components, two methods of studying the extensive library and Delphi technique were used using 15 academic and corporate experts. The experts were selected by purposive judgmental sampling. Finally, 45 components were categorized into 6 dimensions: individual values, professional ethics, organizational, group, spiritual, psychological and social. Kendallchr('39')s coordination coefficient was 0.804, indicating a strong consensus among the panel of experts. This research showed; Paying attention to the values ​​of talents and institutionalizing important values ​​in their view, such as challenging work, continuous learning, maintaining self-esteem, giving them independence and freedom, etc., should be among the priorities of the National Iranian Gas Company.

    Keywords: Organizational Values, Talent Management, National Iranian Gas Company
  • Azam Bigdeli*, Parvaneh Goldard, Seyed Ahmad Hosseini Gol Afshani, Ghanbar Abbaspour Esfadan Pages 193-215

    The aim of this study was to design a model for empowering managers in the banking industry based on a mixed study with a descriptive-exploratory approach. The statistical population of the study included academic experts as well as senior managers of the Central Bank (such as board members, managers, heads of departments and senior experts in the central bank). The statistical sample up to the theoretical saturation stage of the data was selected by 15 people in a purposeful judgment method. Data collection tools in this study include a semi-structured interview and a basic expert questionnaire that the validity of the measurement tools was confirmed by the content method and the reliability of the interview was confirmed by the open test method. Data analysis was performed in the qualitative part by thematic analysis method and in the quantitative part by soft structural-interpretive modeling (ISM) method. The results of content analysis led to the identification of themes and categories related to the empowerment of managers in the banking industry. Also in the second part, based on the identified themes and categories and using soft structural-interpretive modeling method, a model for empowering managers in the banking industry was designed, which was presented at five levels and includes major categories such as "structural enablers", "Are "managerial empowerments", "knowledge empowerments", "motivational empow-erments", "empowering actors", "psychological empowerment", "behavioral empowerment", and "behavioral consequences".

    Keywords: Empowerment, Manager Empowerment, Behavioral Consequences, Banking Industry
  • Azam Azimi Far*, Alireza Rezghi Rostami, Masoud Haghighi Pages 217-237

    Agility enables today’s agencies to compete with other agencies and also makes today’s agencies adapt themselves with the changes and respond rapidly. Therefore, agility is among the main factors of today’s agencies success and survival. Nowadays, innovation agility and agile innovative organizations have been included into the plans of many organizations senior managers. However, factors effective on innovation agility have been less investigated in many educational organizations such as Ministry of Education in Iran. The present study aims at responding to this necessity; therefore, the current study has been conducted aiming at identifying effective factors on innovation agility in educational organizations and presetting structural interpretational model. Therefore, purposeful sampling has been done in the Ministry of Education statistical population and the samples selected in snowball sampling technique. The results of identifying concepts showed that innovation agility model in the Ministry of Education had 79 concepts. In addition, the results of identifying minor concepts showed that this model had 8 minor concepts which had been divided into 3 major concepts. Capabilities was among the major concepts. This major concept included two minor concepts of personal characteristics and cultural factors. The next concept was background factors. This major concept included two minor concepts of human sources and environmental factors. The third concept was facilitating factors. This major factor included four minor concepts of structural factors, strategic factors, organizational factors and management factors.

    Keywords: innovation agility, educational organizations, structural interpretational modeling
  • Mohsen Farhadinejad*, Mohammad Gheisari Pages 239-262

     The purpose of this research was the influence of the destructive leadership on health of employees with the mediating role of independence and self-efficacy. The statistical population of  this study has included 370 of personal of one of the refineries of South Pars Gas Complex where 171 are chosen through simple random sampling by limited statistical population. The collected data are analyzed by structural equation modeling method with the approach of the minimum partial squares. The result shows that the destructive leadership has meaningful and negative influences on the health of employees, independence and the self-efficacy. Independence and self-efficacy have meaningful and positive effect on personal health. Independence as well as the self- efficacy of the employees mediate the relations between destructive leadership and health.

    Keywords: destructive leadership, employees mental health, feeling of independence, self-efficacy, South Pars Gas Complex
  • Mostafa Moshiri Tabrizi*, Hossein Safarzadeh, Ghasemali Bazaee Pages 263-282

    The present study aims to identify the role of human resources in the successful establishment of business intelligence in the Iranian oil industry using a qualitative method. The data collection method was semi-structured text review and interview. The proposed indicators were taken from business intelligence and literature establishment models. The sampling method was purposeful and included interviews with 10 managers and senior experts of information and communication technology departments of companies affiliated to the Ministry of Petroleum. Texts and interviews coded with MAXQDA software using inductive method. The analysis of the findings consisted of 10 categories related to the organizationchr('39')s internal resources and perception of innovation and successful establishment of business intelligence, based on common codes between the research literature and the opinion of experts. Using Friedman test, it was found that the most important factor in accepting business intelligence in the oil industry was human resources.

    Keywords: Business intelligence, Resource based view, Human Resource, Diffusion of innovation, Petroleum industry